ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

„Wszyscy powinni spróbować odstawić gluten na tydzień! Zmiana, jaka zachodzi w wyglądzie twojej skóry oraz zdrowiu fizycznym i psychicznym, jest niesamowita. Nie będziesz chciał już wracać do starego sposobu odżywiania” – taki entuzjastyczny wpis zamieściła na jednym z portali społecznościowych 19-letnia gwiazdka pop Miley Cyrus. Media od jakiegoś czasu rozpisywały się o jej niebezpiecznie wyszczuplonej sylwetce. Cyrus próbowała w ten sposób zaprzeczyć plotkom o anoreksji, ale przez przypadek wywołała oburzenie dietetyków.

 

 

Gluten to białko roślinne występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Eliminuje się go z codziennego jadłospisu, jeśli u kogoś występuje alergia na gluten albo choroba trzewna (celiakia), którą także charakteryzuje nietolerancja glutenu przez organizm. Zdaniem specjalistów całkowite wyeliminowanie glutenu z posiłków jest usprawiedliwione tylko w tych dwóch przypadkach. Jeśli ktoś stosuje taką dietę z innych powodów, naraża swoje zdrowie na szwank.

Karen Ansel, dietetyczka i rzeczniczka Academy of Nutrition and Dietetics, w rozmowie z Today.com powiedziała:

– Nie ma żadnego dowodu na to, że dieta bezglutenowa pomaga zgubić wagę. Taka dieta może za to mieć niski poziom żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, takich jak kwas foliowy i niacyna.

Reklama

 

Z kolei dr David Katz, szef Yale University Prevention Research Center, w wywiadzie dla ABC stwierdził:

– Eliminowanie glutenu z diety jest wskazane tylko w przypadkach wrażliwości na ten składnik.

Okazuje się jednak, że specjaliści swoje, a przemysł spożywczy swoje. Według dr Petera Greena, szefa Centrum Celiakii Uniwersytetu Columbia, to właśnie produkty bezglutenowe stają się w tej chwili najmodniejszym sposobem na zgubienie wagi. Według badań firmy sondażowej Packaged Fact, rynek produktów i napojów bezglutenowych odnotuje wzrost zysków do 5 miliardów dolarów w 2015 roku; w 2010 roku wyniósł on 2,6 miliarda dolarów.

 

Źródło: news-medical.net