ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Na ogół słyszymy, że soli powinniśmy unikać, a jej nadmiar szkodzi naszemu zdrowiu. Są jednak sytuacje, w których ta przyprawa staje się bardzo pożyteczna.

 

Reklama

 

Szczypta soli dodana do ugotowanego rabarbaru odkwasi go i można będzie wówczas wsypać mniej cukru do kompotu. Sól dodana do białka czy śmietanki przyspiesza ubijanie piany lub kremu. Szczypta soli wsypana do wody, w której gotują się parówki, zapobiegnie pękaniu osłonki, a dodana do surowego mleka – utrzymuje jego świeżość. Wsypana do blaszanego pudełka lub szklanego słoja, w których przechowujemy herbatniki czy sucharki, pozwoli zachować ich kruchość i świeżość.