Składniki:

  • 50 dag dyni
  • pół szklanki łuskanych pestek dyni
  • pół pęczka liści kolendry
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz kajeński
  • papryka słodka
  • cynamon

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Pokrojoną w półtoracentymetrową kostkę dynię ugotować na półtwardo.
  • Z oliwy, soku z cytryny, kminku, cynamonu, papryki, pieprzu i soli sporządzić sos.
  • Wymieszać dynię z sosem, odstawić na godzinę do lodówki.
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
  • Przed podaniem posypać pestkami dyni i posiekaną drobno zieleniną.

 

CYNAMON

Cynamon to kora drzewa kasji lub cynamonowca cejlońskiego. Jest jedną z najstarszych i najpopularniejszych przypraw korzennych. W sprzedaży występuje zmielony lub w postaci zwiniętych, wysuszonych kawałków kory. Mielonego cynamonu używa się na całym świecie do ciast i deserów, a w kuchni wschodniej do aromatyzowania dań z kurcząt i jagnięciny. Kawałki kory znajdują zastosowanie w marynatach i nadają smak gorącym napojom. Słodki smak cynamonu doskonale pasuje zwłaszcza do dań z jabłek.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 228,5 kcal
  • Białko: 7,9 g
  • Tłuszcz: 17,8 g
  • Węglowodany: 14,5 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie