ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

Tłuste posiłki, szczególnie te serwowane przez bary fast food, nigdy nie są dobre dla naszego zdrowia, ale ich zły wpływ na nasz organizm można wzmocnić, popijając taki posiłek kawą i kończąc słodkim deserem. Potwierdziły to badania naukowców z kanadyjskiego Uniwersytetu w Guelph opublikowane w piśmie „Journal of Nutrition”.
Współautorka badań, dr Marie-Soleil Beaudoin, tłumaczy: – Te wyniki dowodzą, że tłuszcze nasycone zakłócają zdolność organizmu do usuwania cukru z krwi, a kawa dodatkowo ją pogarsza.

 

Chodzi o to, że po spożyciu takiego obiadu poziom cukru we krwi bardzo się podnosi, ale jeśli zaraz potem dostarczymy organizmowi kofeiny, to może się on zbliżyć do wyników osób zagrożonych cukrzycą.

W normalnie funkcjonującym organizmie po spożyciu glukozy w trzustce szybko jest produkowana insulina, która rozprowadza cukier z krwi do komórek. Jednak w tym przypadku spożyte tłuszcze utrudniły usunięcie glukozy z krwiobiegu, a wypita potem kawa jeszcze pogorszyła ten stan.

W godzinę po spożyciu glukozy (7 godzin po pierwszym posiłku), panowie, którzy w międzyczasie wypili kawę, mieli najwyższy poziom glukozy – o 65 proc. wyższy niż u mężczyzn, którzy nie spożyli dawki tłustego jedzenia i kawy.

To wskazuje, że wpływ tłustego posiłku na metabolizm glukozy utrzymuje się godzinami. „To, co zjesz na lunch, może mieć wpływ na to, jak twój organizm zareaguje na kolejne posiłki w ciągu dnia” – podsumowuje Beaudoin.

 

Źródło: physorg.com