Składniki:
- 1 pomidor
- 1 strąk żółtej papryki
- 20 dag sera feta
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu winegret
Sposób wykonania:
- Pomidora i ser pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paski.
- Dodać sos i zioła.
- Delikatnie wymieszać. Smacznego!
FETA
Grecki ser podpuszczkowy o historii, która sięga tysiące lat wstecz. Do dzisiaj w Grecji wyrobem tradycyjnej fety z niepasteryzowanego mleka owczego – niekiedy z dodatkiem koziego – trudnią się pasterze z gór. Taka z pewnością smakuje najlepiej. Feta, którą możemy kupić w sklepach, jest już produktem przemysłowym i to wytwarzanym z mleka krowiego, co sprawia, że brak jej owego charakterystycznego smaku. Prawdziwy Grek, poczęstowany taką jej wersją, poczułby się z pewnością mocno urażony w swym patriotyzmie lokalnym.
Produkcja fety przebiega następująco: zwarzone podpuszczką mleko cedzi się w specjalnych formach płóciennych, a następnie kroi. Umieszczone w drewnianych beczkach i zalane solanką duże kawałki fety dojrzewają od tygodnia do kilku miesięcy. Wyjęty z roztworu ser bardzo szybko obsycha.
Feta znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałat (w tym klasycznej sałatki greckiej), ale tez zapiekana z warzywami albo z mięsem. Jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty, słony i ostry smak może mieć różne natężenie w zależności od odmiany i okresu dojrzewania.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 126,3 kcal
- Białko: 9,2 g
- Tłuszcz: 8,9 g
- Węglowodany: 3,4 g