Składniki:
- 10 bulw topinamburu
- ząbek czosnku
- po łyżeczce świeżych posiekanych ziół: pietruszki, bazylii, oregano
- szklanka oleju
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Topinambur myjemy i obieramy.
- Świetnie nadaje się do tego łyżka – jej krawędzią szorujemy bulwę pod kątem prostym.
- Kroimy ją w plastry, a następnie w słupki.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony grubo czosnek.
- Czekamy minutę, a potem dorzucamy topinambur i zioła.
- Smażymy, aż frytki się zarumienią.
- Zdejmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku.
- Solimy i podajemy. Smacznego!
TOPINAMBUR
Jadano go w Polsce, zanim z Ameryki przywędrował do nas ziemniak. Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. To bardzo zdrowe, ogromnie smaczne i wdzięczne warzywo: bogate w potas, fosfor, żelazo i witaminę B1. Ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę: można go jeść zamiast ziemniaków. Ziemniaki podnoszą poziom cukru we krwi, a topinambur go obniża, bo zawiera naturalny odpowiednik ludzkiej insuliny. Jest bardzo smaczny. Trochę przypomina karczocha o orzechowym posmaku. Przygotowuje się go na wiele sposobów: gotowanego na parze, pieczonego, zapiekanego czy jako zupę krem.