Gazpacho - ta hiszpańska nazwa coraz częściej stosowana jest dla określenia każdej przecieranej zupy warzywnej podawanej na zimno. Jednakże klasyczne andaluzyjskie gazpacho to gęsty chłodnik ze świeżych, zmiksowanych lub drobniutko pokrojonych warzyw: papryki, cebuli, selera naciowego, ogórka, pomidorów, z dodatkiem soku pomidorowego, octu balsamicznego, oliwy z oliwek, czosnku i liści bazylii. Samo zdrowie, bez cholesterolu!
Składniki na 4 porcje:
- 3 dojrzałe ananasy
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 czerwona papryka
- 5 gałązek świeżej mięty
- pół pęczka szczypiorku
- sól
Reklama
Sposób przygotowania
- Ananasy obrać, jeśli trzeba – usunąć zdrewniały środek, pokroić w kawałki.
- Zmiksować dokładnie z oliwą, pieprzem kajeńskim i solą.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekaną miętę i szczypiorek, wymieszać.
- Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.