Składniki:

  • 1 szklanka grochu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki maki
  • 5 szklanek wywaru jarzynowego
  • pół łyżeczki zmielonego majeranku
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Groch wypłukać i pozostawić w zimnej wodzie na noc.
  • Cebulę, natkę pietruszki i czosnek podsmażyć na maśle.
  • Do grochu wlać 2 szklanki wody, dodać cebulę i natkę pietruszki i gotować mniej więcej 2 godziny (do miękkości) na wolnym ogniu (w razie potrzeby dodawać wywaru).
  • Groch zmiksować ze szklanką wywaru.
  • W garnku stopić masło i połączyć z mąką; ciągle mieszając, dodać groch, wywar, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5–10 minut na wolnym ogniu.
  • Podawać z grzankami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie