Grypa żołądkowa, jelitowa lub po prostu „jelitówka” to potoczne określenie łagodnych zakażeń przewodu pokarmowego. Są one spowodowane głównie wirusami. Chory przez kilka dni powinien pozostać w domu. Przede wszystkim po to, by opanować biegunkę, nie zarażać innych, a także nie dopuścić do odwodnienia organizmu.

 

 

 

 

Przyczyny

Najczęstszymi patogenami są rotawirusy. Znamy siedem ich grup. Trzy z nich – A, B i C – są bardzo zaraźliwe. Czasami chorobę wywołują również norowirusy, a nawet adenowirusy. Zakażenia typu bakteryjnego mają o wiele cięższy przebieg i wymagają hospitalizacji.

 

Kogo atakuje?

Do niedawna najczęściej wirusy atakowały niemowlęta i dzieci do 3 lat. One też najciężej chorowały (dlatego warto wiedzieć, że przed biegunką rotawirusową chroni karmienie piersią). U dzieci starszych i dorosłych choroba przebiegała łagodniej i zdarzała się zdecydowanie rzadziej.

Od kilku lat obserwujemy wyraźny wzrost zachorowań wśród dorosłych z bardzo niekiedy ciężkim przebiegiem, wymagającym leczenia szpitalnego. Dotyczy to również osób z upośledzoną odpornością oraz przewlekłymi schorzeniami. Na szczęście większość zakażeń jest raczej łagodna i ma tendencje do samowyleczenia.

Reklama
Reklama

Magnetoterapia

Magnetoterapia

bransoletki z tytanu :: pas lędźwiowy
opaska na kolano :: opaska na kostkę

 

Jak się zarazić?

Zarazić się można dość łatwo, dlatego często chorują całe rodziny, klasy lub osoby z jednego zakładu pracy. Zakażenie jest związane niewłaściwym dbaniem o higienę – wirusy są najczęściej przenoszone na brudnych rękach. Czasami można się zarazić również drogą kropelkową.

 

Dlaczego grypa?

Ciekawe jest to, że wirusowe infekcje przewodu pokarmowego nie mają nic wspólnego z grypą jako taką, która jest ostrą chorobą wirusową układu oddechowego. Obie choroby łączy tylko jedno – sezonowość występowania (od listopada do kwietnia).

 

Objawy „jelitówki”:

  • biegunka
  • wymioty
  • bóle brzucha
  • nudności
  • gorączka

 

Przebieg

Grypa żołądkowa trwa od 1 do 9 dni. Chociaż infekcja może przebiegać bezobjawowo, najczęściej jednak tak się nie dzieje. Zwykle obserwuje się objawy uzależnione od wieku i ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Choroba wylęga się około dwóch dni. W tym czasie wirusy namnażają się w jelitach i uszkadzają błonę śluzową. Najpierw zazwyczaj pojawiają się nudności, wymioty i wodnista biegunka (która może trwać nawet kilka dni), a dopiero potem zawroty głowy, bóle mięśni i gorączka. Dolegliwości te ustępują po 2–4 dniach.

Chory zaraża jeszcze przed wystąpieniem objawów, w ich trakcie, a także kilka dni po ich ustąpieniu.

 

Leczenie

Należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu, by wykluczyć zakażenia bakteryjne albo inne schorzenia.

Leczenie „jelitówki” ma na celu złagodzenie objawów choroby. U chorych niemowląt i małych dzieci oraz dorosłych z bardzo burzliwym, prowadzącym do szybkiego odwodnienia organizmu przebiegiem, jak też u osób z upośledzoną odpornością, konieczne jest leczenie szpitalne i nawadnianie drogą dożylną.


O czym należy pamiętać?

  • o uzupełnianiu płynów (najlepsza jest woda niegazowana lub herbata)
  • o uzupełnianiu elektrolitów (można je kupić w aptece w postaci proszków do rozpuszczania)
  • o przyjmowaniu leków przeciwgorączkowych w przypadku wystąpienia gorączki

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA

 
Dodaj komentarz
Maleniak
Wbrew pozorom mycie rąk może znacznie zwiększać ryzyko zakażenia grypą czy innymi chorobami zakaźnymi. Powodem jest nagminne w Polsce wspólne korzystanie z jednego ręcznika co w zakładach pracy jest już prawdziwą plagą!
monia
ja u całej swojej rodziny stosuje lactoral na biegunkę, jestem za tym żeby nie stosować żadnych stoperów żeby nie zatrzymywać w sobie trucizny a bakterie kwasu mlekowego wspomagają pracę całego układu pokarmowego