Hiszpania jest liderem pod względem długości życia w Europie. I – najprawdopodobniej – w najbliższych latach pozycję tę utrzyma.

 

Jak się szacuje, w roku 2040 Hiszpan i Hiszpanka będą żyli co najmniej 86 lat. Oznacza to, że ich długość życia w ciągu najbliższych dwóch dekad wydłuży się co najmniej o 2 lata. Europejskie Obserwatorium Systemów i Polityk Zdrowia ocenia, że tak dobry wynik Hiszpania w dużej mierze zawdzięcza wydolności swojego systemu ochrony zdrowia. Jest on znacznie bardziej sprawny niż w wielu innych krajach europejskich. W kraju tym bardzo dobrze działa publiczny sektor ochrony zdrowia. Podstawowa opieka publiczna jest na dobrym poziomie, a dostępność usług medycznych jest tak duża, że nie ma tam długich kolejek do specjalistów (co jest zmorą w Polsce). Bardzo wysokie oceny zbierają także hiszpańscy lekarze rodzinni i hiszpańskie pielęgniarki, w tym – pielęgniarki środowiskowe.

Drugim czynnikiem sprzyjającym długowieczności Hiszpanów i Hiszpanek jest dieta. Duży spadek liczby zgonów spowodowanych przez nowotwory i choroby krążenia wynika w Hiszpanii ze sposobu, w jaki w tej chwili odżywia się większość mieszkańców tego kraju. Preferują oni tzw. dietę śródziemnomorską, z dużą ilością oliwy z oliwek, a także cebuli, czosnku, porów i ryb. A jak wynika z badań, obecność tych składników w diecie zasadniczo wpływa na zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwory, w tym głównie na raka jelita grubego.

Żeby nie być gołosłownym i nie być posądzonym o stronniczość: jak wynika z badań przeprowadzonych zdala od Hiszpanii, bo na Chińskim Uniwersytecie Medycznym w Pekinie na próbie aż 1666 pacjentów, w przypadku osób jedzących w dużych ilościach cebulę i takie warzywa jak czosnek, czy pory, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego okazało się o 79 proc. niższe w porównaniu z grupą o najniższym spożyciu tych produktów. Im większa była ich konsumpcja, tym mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu.

Obok Hiszpanii, na podium w kategorii długowieczności znalazły się jeszcze Włochy i Islandia. Natomiast w pierwszej dziesiątce uplasowały się: Japonia, Szwajcaria, Szwecja, Australia, Singapur, Norwegia i Izrael. Polska w stawce 169 państw – niestety – znalazła się dopiero na 40 miejscu.

 

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie