Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłka z rozgotowujących się odmian obrać, pokroić na połowy, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne.
  • W płaskim garnku zagotować wodę z cukrem.
  • Włożyć połówki jabłek do wrzącego syropu, krótko gotować pod przykryciem (tylko tyle, aby jabłka zmiękły, lecz nie rozgotowały się).
  • Miękkie jabłka wyjąć z garnka (wody nie wylewać!) i ułożyć w salaterkach.
  • W pozostałej w garnku wodzie rozpuścić galaretkę, cały czas mieszając.
  • Galaretkę wystudzić, aż będzie zaczynała gęstnieć.
  • Zalać galaretką jabłka i zostawić do stężenia.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW