Składniki (na 4 porcje):

  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 30 dag sera mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • oregano, sól, pieprz

ERROR_CONTENT

 

Sposób przygotowania:

  • Liście bazylii porwać na nieduże kawałki.
  • Pomidory i mozzarellę pokroić w grubą kostkę.
  • Ułożyć razem z bazylią na talerzu, posypać oregano.
  • Polać oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.

 

MOZZARELLA

Włoski ser z krowiego mleka, należący do kategorii serów półtwardych. Zawiera mało tłuszczu. Prawdziwą włoską mozzarellę sprzedaje się w specjalnej zalewie, dzięki której ser nie obsycha.

Ma delikatny, świeży smak, doskonale więc komponuje się z rozmaitymi daniami – zwłaszcza na bazie pomidorów. Dzięki temu, że szybko się topi, świetnie sprawdza się również w pizzach i wszelkich daniach wymagających zapiekania.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie