Brzmi to dość nieprawdopodobnie, ale jednym z najprostszych, a zarazem najlepszych sposobów na zwalczanie niekorzystnego działania kwasów na zęby, jest zjedzenie kawałka sera po każdym posiłku. Ser zawiera zasady, które neutralizują kwasy powstające w ustach w wyniku jedzenia, picia coca-coli czy spożywania słodyczy.

 

Najlepszy w walce z kwasami jest cheddar, w którym poziom zasad jest najwyższy. Miękkie sery, takie jak feta czy brie, będą miały niewielki wpływ na kwasy. Aby je skutecznie zneutralizować, wystarczy niewielki kawałek sera. Oczywiście jedzenie sera w żadnym razie nie zastąpi mycia zębów, ale jeżeli nie można tego zrobić zaraz po posiłku, kawałek sera może skutecznie wpłynąć na zdrowie i kolor zębów. Innym sposobem na unikanie przebarwień powstających w wyniku picia herbaty, kawy czy wina jest wypicie szklanki wody zaraz po spożyciu tych napojów. Zwykła szklanka wody może zdziałać cuda, jeżeli chodzi o wybielanie zębów.

Reklama

 

Źródło: www.guardian.co.uk