Jeżówka (Echinacea purpureae) to roślina lecznicza z rodziny astrowatych od lat stosowana jako naturalny lek na przeziębienie i wzmocnienie odporności organizmu. Wywodzi się z Ameryki Północnej, ale uprawiana jest również w Polsce. Ceniona nie tylko za prozdrowotne działanie, ale także za piękne purpurowe, koszyczkowate kwiaty, mogące być ozdobą każdego ogrodu. Jakie inne właściwości lecznicze zawdzięczamy tej wspaniałej roślinie?

 

Naukowcy z University of Connecticut School of Pharmacy opublikowali w 2007 roku na łamach The Lancet Infectious Diseases wyniki swoich badań, które potwierdzają, że poprzez nasilenie procesu fagocytozy i pobudzanie leukocytów do wydzielania substancji przeciwwirusowych wzmacnia ona odporność organizmu. Dowiedli też, że profilaktyczne przyjmowanie przetworów z tej rośliny zmniejsza ryzyko rozwoju przeziębienia nawet do 58 procent, a w połączeniu z witaminą C powoduje zmniejszenie ryzyka zachorowania aż o 86 procent.

Reklama

 

Działanie lecznicze

W lecznictwie stosowane są również dwa inne gatunki jeżówki: wąskolisna (Echinacela angustifolia) i blada (Echinacea pallida). Jeżówka zawiera wiele różnych substancji czynnych, które bronią organizm przed infekcjami, a stosowanie jej w trakcie przeziębienia skraca czas trwania choroby, zmniejsza ból głowy, łagodzi kaszel i katar. Pobudza ona komórki układu odpornościowego do wytwarzania naturalnej substancji przeciwwirusowej zwanej interferonem. Maść z sokiem ze świeżego ziela jeżówki purpurowej stosowano również w leczeniu stanów zapalnych skóry i innych schorzeń skórnych, owrzodzeń podudzi, oparzeń oraz w leczeniu opryszczki. Mikstura ta przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych. Dobre rezultaty uzyskuje się w pielęgnacji cery, stosując toniki i żele na bazie echinacei, gdyż roślina ma również właściwości regenerujące, przeciwzmarszczkowe, wygładzające, nawilżające, przeciwtrądzikowe oraz chroniące skórę przed promieniami UV.

 

Stosowanie

Jeżówka dostępna jest w postaci kapsułek, nalewek, pastylek do ssania, soku, herbatki, tabletek i żelu. W skład tabletek wchodzi najczęściej sproszkowany korzeń rośliny, a nie wyciąg z niej. Wyciąg z jeżówki zawiera substancję powodującą mrowienie języka i warg. Świadczy to o wysokiej jakości wyciągu. Osobom, które nie lubią gorzkawego smaku zamiast nalewki zaleca się przyjmować jeżówkę w postaci tabletek lub kapsułek. Preparat stosować nie dłużej niż przez 8 tygodni, a potem trzeba zrobić tydzień przerwy. Nie ma znaczenia, czy zażywamy go w przerwach między posiłkami, czy w trakcie posiłku.

 

Przeciwwskazania

  • Osoby uczulone na kwiaty z rodziny złożonych (np. arnikę, krwawnik, nagietek, mniszek) mogą zareagować alergicznie (wysypka, świąt, obrzęk twarzy, trudności w oddychaniu).
  • Jeżówki nie należy podawać dzieciom poniżej 12. roku życia.
  • Gruźlica
  • Choroby szpiku kostnego
  • Stwardnienie rozsiane
  • AIDS
  • Schorzenia wątroby
  • Kolagenozy i inne choroby autoimmunologiczne
  • Ciąża i karmienie piersią