ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

To jeden z najstarszych owoców, a do tego bardzo zdrowy. Może wspomóc kurację w przeziębieniu, grypie czy chorobie reumatycznej. Warto po niego sięgać.

 

Jeżyna, zwana też ożyną, to roślina z rodziny różowatych. Rośnie najczęściej dziko; spotyka się ją na miedzach, polach, w zaroślach i lasach, przy skałach. Znana jest od stuleci, jednak jej hodowlana odmiana cieszy podniebienie Europejczyków dopiero od XIX wieku.

Jest wiele odmian jeżyn o różnych smakach – od słodkich do bardzo kwaśnych. W Polsce istnieje ich około pięćdziesiąt. Jednym z najpopularniejszych rodzajów jeżyn są maliny.

Reklama

 

Skład

Jeżyny zawierają mnóstwo cennych witamin oraz składników odżywczych. Są bogate w witaminę C, a także A, B i E. Zawierają dużo błonnika (jedna szklanka jeżyn pokrywa aż 30 procent dziennego zapotrzebowania na włókna roślinne!), a także substancje, które pomagają w trawieniu, sole mineralne oraz magnez, żelazo i potas.

 

Jeżyny w domowej apteczce

Owoce spożywane są najczęściej na surowo, ale stanowią też podstawę wielu soków oraz win.

Ze względu na zawarte w nich składniki, jeżyny mają wspaniały wpływ na nasze zdrowie:

  • Działają grzybobójczo i bakteriobójczo.
  • Mają działanie przeciwzapalne, dlatego są stosowane zewnętrznie, na przykład w płukankach (przy pleśniawkach) czy kąpielach (u osób z egzemą, trądzikiem i innymi chorobami skóry).
  • Sok z jeżyn działa napotnie i wykrztuśnie, może więc być stosowany w kuracji grypy, przeziębienia, kaszlu i kataru.
  • Sok jest również skuteczny przy atakach zgagi i zaburzeniach przemiany materii.
  • Jeżyny mają niski indeks glikemiczny (25), są więc polecane osobom dbającym o dietę.