Składniki:
- 3 szklanki jogurtu
 - 2 szklanki soku pomarańczowego
 - 2 łyżki miodu
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
 - 2 owoce kiwi
 
Sposób wykonania:
- Wymieszać dokładnie jogurt z sokiem pomarańczowym i miodem, doprawić sokiem z cytryny.
 - Nakładać do miseczek po dużej łyżce malin i po kilka talarków kiwi, zalać jogurtem.
 
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal 201,5
 - białko 8 g
 - tłuszcz 3,5 g
 - węglowodany 151 g
 
JOGURT
Pierwszy jogurt powstał prawdopodobnie w wyniku spontanicznej fermentacji z udziałem bakterii zasiedlających wnętrza skórzanych bukłaków, używanych do przewożenia mleka. Jest znany ludzkości od tysiącleci.
Dziś wytwarza się go na skalę przemysłową. Można go robić z każdego mleka, najpopularniejszy jest jednak ten z krowiego, między innymi dlatego, że nie ma charakterystycznego owczego lub koziego zapachu.
„Żywe kultury bakterii” używane do produkcji jogurtu to głównie Lactobacillus bulgaris i Lactobacillus acidophilus. Dzięki nim białka mleka w jogurcie, wstępnie „nadgryzione”, trawione są przez żołądek znacznie szybciej niż te ze słodkiego mleka. Jogurtowe bakterie mają zbawienny wpływ na florę jelitową człowieka, a w efekcie na ogólny dobrostan organizmu. Z tego powodu jogurty – najlepiej te naturalne, niesłodzone – powinny znaleźć się w naszym jadłospisie na co dzień, a zwłaszcza po przebytej kuracji antybiotykowej.
Jogurt jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Warto wprowadzać go do kuchni, szczególnie zamiast majonezu i śmietany.
 
 