Składniki:
- 1 kabaczek (około 75 dag)
- 20 dag ugotowanego chudego mięsa
- 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2–3 łyżki posiekanego koperku
- 1 szklanka rosołu
- sól, cukier
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć luźny miąższ z pestkami.
- Ugotowany na sypko ryż wymieszać ze zmielonym mięsem i posiekaną pietruszką, przyprawić do smaku solą.
- Przygotowanym nadzieniem napełnić połówki kabaczka, ułożyć je w dużym rondlu, podlać rosołem i gotować pod przykryciem przez 30–40 minut.
- Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilkanaście minut.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ziemniakami posypanymi koperkiem.