ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

 Składniki:

  • 2 kacze piersi bez skóry
  • kilka suszonych śliwek
  • pół pomarańczy (pokrojonej w plasterki)
  • 3 ząbki czosnku w łupinach

Reklama

 

Marynata:

  • 2–3 łyżki sosu sojowego (zamiast sosu można kacze piersi natrzeć solą)
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz mielony

 

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
  • W naczyniu ułożyć kacze piersi, zalać je marynatą, szczelnie przykryć i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki przełożyć piersi z marynatą do żaroodpornego naczynia, dodać suszone śliwki, plasterki pomarańczy i czosnek.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C i piec około jednej godziny, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby w trakcie pieczenia można dodać odrobinę wody lub wina).
  • Mięso pokroić na mniej więcej 2-centymetrowe plastry i polać sosem powstałym podczas pieczenia (powinien on mieć konsystencję miodu).
  • Podawać z gotowanymi w wodzie lub na parze brokułami albo mieszanką warzywną.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW