Składniki:
- 2 kacze piersi bez skóry
 - kilka suszonych śliwek
 - pół pomarańczy (pokrojonej w plasterki)
 - 3 ząbki czosnku w łupinach
 
Reklama
   
Marynata:
- 2–3 łyżki sosu sojowego (zamiast sosu można kacze piersi natrzeć solą)
 - 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
 - 2 łyżeczki suszonego majeranku
 - 1 łyżka miodu
 - 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - pieprz mielony
 
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
 - W naczyniu ułożyć kacze piersi, zalać je marynatą, szczelnie przykryć i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
 - Po wyjęciu z lodówki przełożyć piersi z marynatą do żaroodpornego naczynia, dodać suszone śliwki, plasterki pomarańczy i czosnek.
 - Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C i piec około jednej godziny, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby w trakcie pieczenia można dodać odrobinę wody lub wina).
 - Mięso pokroić na mniej więcej 2-centymetrowe plastry i polać sosem powstałym podczas pieczenia (powinien on mieć konsystencję miodu).
 - Podawać z gotowanymi w wodzie lub na parze brokułami albo mieszanką warzywną.
 
 
 