Składniki:
- 2 kacze piersi bez skóry
- kilka suszonych śliwek
- pół pomarańczy (pokrojonej w plasterki)
- 3 ząbki czosnku w łupinach
Reklama
Marynata:
- 2–3 łyżki sosu sojowego (zamiast sosu można kacze piersi natrzeć solą)
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka miodu
- 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz mielony
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
- W naczyniu ułożyć kacze piersi, zalać je marynatą, szczelnie przykryć i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki przełożyć piersi z marynatą do żaroodpornego naczynia, dodać suszone śliwki, plasterki pomarańczy i czosnek.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C i piec około jednej godziny, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby w trakcie pieczenia można dodać odrobinę wody lub wina).
- Mięso pokroić na mniej więcej 2-centymetrowe plastry i polać sosem powstałym podczas pieczenia (powinien on mieć konsystencję miodu).
- Podawać z gotowanymi w wodzie lub na parze brokułami albo mieszanką warzywną.