ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 szklanki łuskanego grochu
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Groch zalewamy wodą (trzy razy więcej wody niż grochu) i odstawiamy na całą noc.
  • Następnego dnia kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie odcedzamy, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i wstawiamy na ogień na 30 min.
  • Do garnka z zamoczonym grochem dodajemy (do wody, w której moczył się groch) 1 łyżeczkę soli i gotujemy przez 30 min.
  • Kiedy kapusta i groch się gotują, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Ugotowany groch odcedzamy, a kapustę odciskamy na sitku.
  • Łączymy groch z kapustą i zeszkloną cebulą, dodajemy sól, pieprz oraz kminek i całość podsmażamy razem przez około 10 min.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW