Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 10 dag boczku
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • 3 łyżki oleju
  • bazylia
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju.
  • Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odcisnąć.
  • Do mięsa dodać bułkę, cebulę z czosnkiem, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszać.
  • Z masy uformować klopsiki.
  • Boczek pokroić, podsmażyć na pozostałym oleju, a następnie włożyć do tego klopsiki i smażyć po około 3–4 minuty z każdej strony.
  • Na patelnię dodać mrożone warzywa i smażyć jeszcze 5 minut.
  • Bulion wlać do klopsików i dusić wszystko przez 10 minut.
  • Na końcu doprawić solą, pieprzem i bazylią.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW