Składniki:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • truskawki do dekoracji
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • l00 g cukru
  • 500 ml ubitej śmietanki kremowej 30%
  • 10 kieliszków do białego wina pojemności 200 ml każdy

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 litrze wody.
  • Galaretkę wlać do kieliszków – należy je ułożyć w taki sposób, by były lekko pochylone (można je na przykład położyć na zrolowanym ręczniku) – i pozostawić do zgęstnienia.
  • Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, dodawać do niej gorące mleko waniliowe, ciągle mieszając.
  • Krem przełożyć do garnka i – ciągle mieszając – podgrzać do 85°C, aż lekko zagęszczony będzie przylegał do łyżki (krem nie może się zagotować!)
  • Do kremu dodać rozpuszczoną w małej ilości wody pozostałą żelatynę i schłodzić cały krem, aż będzie całkowicie zimny.
  • Do schłodzonego gęstego kremu dodać ubitą śmietanę.
  • Krem przełożyć do kieliszków na galaretkę truskawkową i wstawić do lodówki do stężenia.
  • Każdy kieliszek udekorować połówką truskawki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie