Składniki:
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1½ szklanki wywaru jarzynowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe cebule
- ½ małego selera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ugotowany ziemniak
- 2 żółtka
- 4 łyżki śmietanki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekane cebule lekko przyrumienić na rozgrzanej oliwie.
- Przecier pomidorowy i wywar wlać do garnka, dodać usmażoną cebulę, drobno posiekany seler i natkę pietruszki.
- Ziemniaka rozdrobnić, połączyć z 2–3 łyżkami wody i wyrobić na jednolitą masę.
- Masę ziemniaczaną dodać do zupy, wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, a potem doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Gotować jeszcze 5 minut, a następnie przestudzić.
- Żółtka roztrzepać ze śmietaną, rozprowadzić niewielką ilością zupy i powoli wlewać do pozostałej w garnku zupy, stale mieszając.
- Krem podgrzewać na małym ogniu – nie można dopuścić do zagotowania.
- Podawać z grzankami.