Składniki:

  • 1 średni seler
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 2–3 szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietany
  • 5 łyżek masła lub margaryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle rozgrzanym na małym ogniu – powinna być miękka, ale nie można jej zarumienić.
  • Dodać drobno posiekany seler, pokrojone w kostkę ziemniaki i listek laurowy, a następnie wlać wodę, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Wlać mleko i zamieszać, a potem zupę zmiksować.
  • Dodać natkę pietruszki i śmietanę.
  • Podgrzewać na wolnym ogniu – ale nie dopuścić do zagotowania.
  • Podawać z grzankami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie