Składniki:

  • 2 duże ogórki szklarniowe
  • 15 dag mrożonych krewetek lub szyjek rakowych
  • kilka gałązek koperku
  • sos jogurtowy
  • pieprz, sól

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Ogórka ze skórką pokroić w dwucentymetrowe plastry. Z każdego plastra wydrążyć środek tak, by powstały małe miseczki.
  • Krewetki wymieszać z sosem, solą i pieprzem, nakładać do ogórkowych miseczek.
  • Schłodzić, przybrać piórkami koperku.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 51,8
  • białko 7,9 g
  • tłuszcz 0,7 g
  • węglowodany 3,9 g

 

KREWETKI

Żyją w strefach przybrzeżnych wszystkich mórz, najchętniej jednak w wodach tropikalnych. Należą do rodziny frutti di mare, czyli owoców morza. Są smaczne i lekkostrawne, ich mięso w smaku przypomina drób. Częścią jadalną krewetek są ich odwłoki, prawie całkowicie wypełnione mięśniami.

W Polsce najłatwiej kupić krewetki mrożone lub w zalewie. Te mrożone przed przyrządzeniem przelewamy gorącą wodą, te z zalewy – zimną.

Można je jeść na zimno, z sosami, w sałatkach, można smażyć w cieście lub na sklarowanym maśle. Duże krewetki, scampi lub królewskie, są pyszne z grilla.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW