Krzem jest bardzo ważnym i najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem mineralnym. Nie kumuluje się w organizmie. Mamy go jedynie około 7 g, a mimo tak niewielkiej ilości znajdziemy go we wszystkich tkankach i organach. Niestety, z wiekiem jego ilość maleje. Co zrobić, by uzupełnić jego braki?

 

Aby prawidłowo funkcjonować, nasz organizm potrzebuje 25–50 mg krzemu dziennie. Mężczyźni mają większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek niż kobiety. Osoby starsze i kobiety w ciąży również potrzebują go więcej.

W Polsce prawie 100 proc. społeczeństwa ma niedobór krzemu. Spowodowane jest to głównie alkalizowaniem gleb uprawnych wapnem i jego solami, a także przetwarzaniem żywności – w wyniku tych procesów ze swojego pożywienia usuwamy niezbędne mikroelementy, w tym szczególnie krzem.

Reklama

 

Właściwości krzemu

Bez krzemu żaden żywy organizm nie istnieje. Najwięcej tego pierwiastka jest w przysadce, nerkach, nadnerczach, wątrobie, śledzionie, płucach, tarczycy, kościach i skórze. We krwi krzem występuje w postaci wolnego kwasu i nie wiąże się z białkami. Wchodzi w skład kolagenu – zapewnia w ten sposób wytrzymałość i sprężystość tkanki łącznej. Poprawia funkcjonowanie skóry, naczyń krwionośnych i kości. Uelastycznia naczynia krwionośne i przeciwdziała starzeniu się organizmu. Chemiczne właściwości krzemu sprawiają, że niektóre groźne dla życia wirusy oraz mikroorganizmy są przez niego absorbowane i wydalane z organizmu.

 

Objawy niedoboru

  • choroby kości i więzadeł, artroza, osteoporoza
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych
  • parodontoza
  • sucha skóra
  • łamliwość i słaby wzrost włosów i paznokci
  • obniżenie odporności organizmu (infekcje górnych dróg oddechowych, choroby płuc)

 

Przyczyny niedoboru

  • zbyt małe spożycie błonnika
  • gotowanie potraw w aluminiowych naczyniach
  • przeciążenie fizyczne organizmu
  • intensywny wzrost u dzieci
  • niedostateczne spożywanie wody mineralnej

 

Naturalne źródła krzemu

  • zboża (zwłaszcza jęczmień)
  • warzywa i skórki owoców
  • czosnek
  • szczypiorek
  • pszczele mleczko
  • woda krzemowa
  • piwo


 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie