W przypadku podjęcia kuracji ziołami zalecamy powiadomić o tym lekarza.

Jeżeli nie została podana ilość ziół potrzebnych do sporządzenia mieszanki, należy użyć wszystkich składników w równych częściach.

 

Klimuszko

    • Morszczyn pęcherzykowaty

    • Ziele jemioły

    • Kwiatostan głogu

    • Owoc głogu

    • Ziele skrzypu

    • Owoc dzikiej róży

    • Korzeń kozłka

    • Kwiat bzu czarnego

    • Ziele ruty

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Pić 2 x dziennie (rano i wieczorem) po 1 szklance przed jedzeniem.

 

Sroka

    • Ziele jemioły

    • Ziele barwika pospolitego

    • Ziele serdecznika

    • Liść ruty

    • Kwiatostan głogu

    • Koszyczek rumianku pospolitego

    • Liść poziomki

    • Kłącze perzu

1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1 szklance po jedzeniu.

 

Schulz i Ueberhuber

    • Ziele jemioły

    • Owoc głogu

    • Ziele skrzypu

    • Korzeń kozłka

    • Ziele glistnika

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1/2 szklanki między posiłkami.

 

Vademecum fitoterapii*

    • Kwiatostan głogu

    • Owoc głogu

    • Owoc dzikiej róży

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1/2 szklanki.

 

* Vademecum fitoterapii, praca zbiorowa, Warszawa 1959.


 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie