W przypadku podjęcia kuracji ziołami, zalecamy powiadomić o tym lekarza. Jeżeli nie została podana ilość ziół potrzebnych do sporządzenia mieszanki, należy użyć wszystkich składników w równych częściach.

 

Klimuszko

  • Ziele majeranku
  • Ziele krwawnika
  • Ziele pięciornika gęsiego
  • Ziele szanty zwyczajnej
  • Korzeń prawoślazu
  • Kwiatostan lipy
  • Liść melisy
  • Porost islandzki
  • Kłącze perzu

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Pić 3 x dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.

 

Sroka

  • Korzeń prawoślazu
  • Kwiatostan lipy
  • Ziele krwawnika
  • Kłącze perzu
  • Ziele szanty zwyczajnej
  • Ziele dziurawca
  • Korzeń lukrecji
  • Ziele centurii

1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić gorące po 1/2 szklanki 2 x dziennie między posiłkami.

 

Receptariusz zielarski*

  • Ziele krwawnika
  • Koszyczek arniki
  • Koszyczek rumianku pospolitego
  • Ziele glistnika

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1/2 szklanki pół godziny przed jedzeniem.

 

Vademecum fitoterapii**

  • Ziele szanty zwyczajnej
  • Ziele majeranku
  • Ziele krwawnika
  • Ziele centurii
  • Kłącze tataraku

Łyżkę ziół zalać szklanką wody, gotować 3–4 min. Pić po 1/2 szklanki rano i w południe pół godziny przed jedzeniem, a wieczorem po jedzeniu.

 

* Receptariusz zielarski, Herbapol, Warszawa 1967.

** Vademecum fitoterapii, praca zbiorowa, Warszawa 1959.


 

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie