ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 20 dag wątróbki z drobiu
  • 1 bułka
  • 3 jajka
  • koperek lub zielona pietruszka
  • ½ gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag rodzynków
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Z kurczaka wyciąć wszystkie kości – nadciąć od strony grzbietu tak, aby po wyjęciu kości została cała skóra z mięsem w jednym kawałku (by można było do środka dać nadzienie).
  • Żółtka utrzeć z masłem (białek nie wyrzucać!), dodać namoczoną bułkę, mielone mięso, pokrojoną na małe kawałki wątróbkę, zieleninę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
  • Ubić pianę z białek i na sam koniec dodać ją do farszu.
  • Farszem napełnić wypatroszonego kurczaka i zaszyć go lub spiąć wykałaczkami (jeśli farszu trochę zostanie, można z nich usmażyć małe kotleciki).
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 1,5 godz.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW