Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 papryczka chili w plasterkach
  • 500 ml wody
  • 200 ml 10-procentowego octu
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 10 dag cukru
  • 1 dag soli
  • szczypta pieprzu

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby dokładnie myjemy.
  • Gotujemy wodę z czosnkiem, liśćmi laurowymi, bazylią, cukrem, solą i pieprzem – po zagotowaniu dodajemy octu.
  • Do tej marynaty wrzucamy grzyby i gotujemy przez 10 minut.
  • Grzyby wkładamy do słoików i dodajemy papryczkę chili w plastrach.
  • Do zalewy wlewamy oliwę i zalewamy tym grzyby w słoikach.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW