Składniki:

  • 250 g pszenicy (bez łusek)
  • 200 g maku
  • 75 g orzechów
  • 75 g rodzynków
  • pół szklanki śmietanki
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • miód
  • cukier

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Pszenicę umyć i gotować, aż będzie miękka (mniej więcej 3–4 godziny), a następnie odcedzić i ostudzić.
  • Mak sparzyć wrzątkiem i trzymać na ogniu tak długo, aż będzie go można rozetrzeć w palcach, potem odsączyć i zmielić w maszynce.
  • Do maku dodać pszenicę, orzechy i rodzynki, doprawić cukrem, cukrem waniliowym i miodem, a na końcu dolać śmietankę i wszystko dobrze wymieszać.
  • Przełożyć do salaterki i ozdobić według uznania suszonymi owocami, orzechami itd.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie