U osób starszych, u których występuje wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3, aż o 27 procent zmniejsza się ogólne ryzyko zgonu, a o 35 procent – ryzyko śmierci z powodu choroby serca. Osoby o wysokim poziomie kwasów omega-3 żyły średnio 2,2 roku dłużej.

 

Tak wynika z badań naukowców z Harvard School of Public Health (HSPH) i University of Washington, opublikowanych w piśmie „Annals of Internal Medicine”.

Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju z ryb morskich i z produktów roślinnych. Są one odpowiedzialne między innymi za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu oraz serca.

Reklama

 

Podczas badania skupiono się na ludziach, którzy nie korzystali z suplementów diety zawierających kwasy omega-3. Naukowcy poddali analizie dane 2700 osób w wieku minimum 65 lat. Brały one udział w trwającym 16 lat projekcie „Badanie zdrowia układu krążenia” (Cardiovascular Health Study).

– Chociaż spożywanie ryb już od dawna łączono ze zdrowym trybem życia, istniało niewiele badań oceniających zależność stężenia kwasów omega-3 we krwi i śmiertelności osób starszych – mówi profesor Dariush Mozaffarian z harvardzkiego Wydziału Epidemiologii. – Nasze badania potwierdzają, jak istotny jest wysoki poziom tych kwasów we krwi dla zdrowia układu krążenia i sugerują, że spożywanie omega-3 w starszym wieku może zaowocować przedłużeniem życia.

 

Źródło: medicalxpress.com