Składniki:
- 1 paczka płatów makaronowych (bez gotowania)
 - 1 kg blanszowanych różnych warzyw
 - 5 dag masła
 - 1 szklanka mleka
 - 2 łyżki mąki
 - sól, pieprz, biały pieprz, gałka muszkatołowa, jarzynka
 
Reklama
   
Sposób przygotowania:
- Masło roztapiamy w naczyniu, cały czas mieszając.
 - Wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę.
 - Wlewamy zimne mleko i stale mieszając, dokładnie rozprowadzamy zasmażkę.
 - Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i jarzynką.
 - Gotujemy, aż sos nabierze kremowej gęstości.
 - Przekładamy warstwami: sos beszamelowy, płaty makaronowe, warzywa, znowu płaty makaronowe, sos beszamelowy, warzywa, płaty makaronowe – ostatnią warstwę stanowi sos beszamelowy.
 - Zapiekać w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180–200 st. C.
 
 
 