Składniki:
CIASTO
- 210 g mąki
- 125 g cukru
- 40 g kakao
- 1 jajko
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 250 ml półtłustego mleka
- 60 g masła
- kilka kropel olejku waniliowego
POLEWA
- 2 białka
- 4 łyżki sproszkowanej czekolady
- szczypta soli
Uwaga: Aby zmniejszyć zużycie masła, warto zaopatrzyć się w silikonowe foremki.
Reklama
Sposób przygotowania:
- Przygotować dwie miski.
- W jednej wymieszać mąkę, kakao, cukier i drożdże, a w drugiej – jajko z mlekiem i olejkiem waniliowym.
- Zrobić dołek w mące i wlać zawartość drugiej miski.
- Delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Wypełnić foremki ciastem do 3/4 wysokości.
- Piec około 20 minut, wyjąć babeczki z foremek i ostudzić.
- Ubić białka z solą i dodać do nich czekoladę.
- Tak przygotowaną masą udekorować babeczki.