Składniki:

CIASTO

  • 210 g mąki
  • 125 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 250 ml półtłustego mleka
  • 60 g masła
  • kilka kropel olejku waniliowego

POLEWA

  • 2 białka
  • 4 łyżki sproszkowanej czekolady
  • szczypta soli

Uwaga: Aby zmniejszyć zużycie masła, warto zaopatrzyć się w silikonowe foremki.

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotować dwie miski.
  • W jednej wymieszać mąkę, kakao, cukier i drożdże, a w drugiej – jajko z mlekiem i olejkiem waniliowym.
  • Zrobić dołek w mące i wlać zawartość drugiej miski.
  • Delikatnie wymieszać.
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Wypełnić foremki ciastem do 3/4 wysokości.
  • Piec około 20 minut, wyjąć babeczki z foremek i ostudzić.
  • Ubić białka z solą i dodać do nich czekoladę.
  • Tak przygotowaną masą udekorować babeczki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW