Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • ¼ kostki masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 łyżeczki pesto
  • 4 plastry (lub ósemki) cytryny
  • koperek
  • sól, biały pieprz

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Łososia opłukać, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i natrzeć posiekanym koperkiem.
  • W żaroodpornym naczyniu rozgrzać masło, ułożyć filety (skórką do dołu) i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190–200°C przez około 10 minut; następnie polać śmietaną i piec jeszcze 10 minut.
  • Przed podaniem na każdym filecie rozsmarować łyżeczkę pesto.
  • Serwować z ziemniakami albo ułożone na mieszance sałat z pomidorami, sosem winegret i cytryną.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie