Składniki:

  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki soku z cytryny albo octu winnego

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Parzymy całe jajka, oddzielamy białka od żółtek.
  • Żółtka mieszamy powoli z musztardą aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie cieniutkim strumyczkiem lejemy olej (najlepiej rzepakowy nieoczyszczony, tłoczony na zimno, jeśli majonez ma mieć ostry smak, albo rzepakowy rafinowany, jeśli majonez ma być łagodny).
  • Ilość oleju jest oczywiście uzależniona od tego, jak gęsty majonez chcemy otrzymać.
  • Na koniec wkrapiamy cytrynę i solimy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie