ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

Jeżeli lubisz chińskie zupki, musisz przeczytać ten artykuł! Naukowcy wykazali, że częste spożywanie błyskawicznych dań – między innymi „chińskich zupek” – może zwiększyć ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, zwłaszcza u kobiet. Wyniki badań, które opublikowano w piśmie „The Journal of Nutrition”, ukazują w nowym świetle ryzyko wynikające ze stosowania nieodpowiedniej diety.

 

Ponieważ konsumpcja makaronu błyskawicznego jest szczególnie powszechna wśród mieszkańców Azji, badacze skupili się przede wszystkim na Korei Południowej. Mieszkańcy tego kraju spożywają najwięcej makaronu błyskawicznego na osobę na całym świecie. Od pewnego czasu Koreańczycy częściej skarżą się na problemy ze zdrowiem, zwłaszcza na choroby serca. Wzrasta również liczba otyłych mieszkańców Korei. Taka sytuacja może prowadzić do wzrostu śmiertelności z powodu schorzeń układu krwionośnego oraz do zwiększenia kosztów opieki medycznej.

Naukowcy odkryli, że nie było jeszcze badania medycznego, które zajmowałoby się związkiem pomiędzy zwiększoną konsumpcją makaronu błyskawicznego a występowaniem zespołu metabolicznego, i postanowili wypełnić tę lukę.

Reklama

 

Doktor Shin, który kierował zespołem badawczym, doszedł do wniosku, że spożywanie dań błyskawicznych co najmniej 2 razy w tygodniu było związane z zespołem metabolicznym, który zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy i udaru. Co ciekawe, bardziej narażone są kobiety. Naukowcy tłumaczą ten fakt różnicami biologicznymi pomiędzy płciami (hormony płciowe i metabolizm) oraz otyłością i innymi czynnikami warunkującymi zespół metaboliczny. Ponadto odmienne zwyczaje żywieniowe kobiet i mężczyzn oraz stopień dokładności podczas wypełniania ankiet mogą odgrywać pewną rolę w powstawaniu tak znaczącej różnicy pomiędzy płciami. Innym potencjalnym czynnikiem warunkującym te różnice jest substancja o nazwie bisfenol A (BPA), która występuje w niektórych styropianowych opakowaniach dań błyskawicznych. Badania wykazały, że BPA wpływa na sposób przekazywania informacji przez hormony, a zwłaszcza przez estrogen.

Niezależnie od stwierdzonych różnic pomiędzy mężczyznami i kobietami, badanie jest istotnym krokiem prowadzącym do zrozumienia, jak bardzo ważny jest dobór odpowiednich produktów żywieniowych. Wiele osób spożywa dania błyskawiczne, nie zdając sobie sprawy z możliwych zagrożeń zdrowotnych, jakie z nich płyną. Naukowcy mają nadzieję, że ich badanie będzie pierwszym z wielu zajmujących się tym problemem. Liczą również na to, że ich wyniki sprawią, iż ludzie chętniej zaczną sięgać po zdrową żywność.

 

Źródło: www.sciencedaily.com