ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

Dobra wiadomość dla łasuchów, którzy próbują zerwać ze słodkim nałogiem – według kanadyjskich naukowców, buddyjska medytacja może pomóc uwolnić się od uzależnienia od czekolady, ponieważ pozwala zdystansować się od swoich pragnień i myśli.

 

Naukowcy chcieli sprawdzić, w jaki sposób medytacja pomaga pohamować apetyt. W przeprowadzonym przez nich eksperymencie wzięło udział 196 osób, które bardzo często odczuwały silne łaknienie i apetyt na czekoladę.

Wszyscy przeszli trening mindfulness, czyli inaczej „pełnej obecności” czy też „uważności”, w której skupiamy się na tym, co tu i teraz – na danej chwili, obiekcie, osobie.

Reklama

 

Ochotników podzielono na pięć grup. Cztery z nich w razie wystąpienia wzmożonego apetytu na czekoladę miały stosować techniki mindfulness, a piąta grupa miała w inny sposób odwracać swoją uwagę od słodyczy.

Badacze skupili się na trzech umiejętnościach związanych z „pełną obecnością”. Pierwsza to świadomość – po prostu zauważanie własnych myśli; druga to akceptacja – dostrzeżenie myśli, ale bez oceniania ich. Trzecia to przyglądanie się swoim pragnieniom jako czemuś odseparowanemu od nich samych. Umiejętność mindfulness została oceniona u uczestników przed badaniem i po badaniu, podobnie jak siła łaknienia.

Po dwóch tygodniach ćwiczeń każdy otrzymał po czekoladzie; mógł ją wyjąć z opakowania, dotykać i wąchać przez minutę. Potem słodką tabliczkę wszystkim zabierano i sprawdzano, jak dużą mają chęć na spałaszowanie czekolady. Te osoby, które okazały się biegłe w trzeciej wyodrębnionej przez badaczy umiejętności związanej z mindfulness, czyli potrafiły przyznać się do łaknienia, jednocześnie dystansując się od niego, odczuwały mniejsze pragnienie zjedzenia słodkości.

– Odczuwały mniejszą chęć na czekoladę, ponieważ postrzegały ją jako coś mniej atrakcyjnego – precyzuje Julien Lacaille, psycholog z Uniwersytetu McGill w Quebeku, główny autor badań.

– Wnioski, jakie możemy wyciągnąć z tego eksperymentu, to odkrycie, że nie jesteśmy naszymi myślami i że możemy stosunkowo szybko nauczyć się je kontrolować – dodaje Patrick Williams, psycholog z Uniwersytetu w Chicago, który oceniał badanie.

 

Źródło: Daily Mail