Miód – niewiele w nim witamin i tylko śladowe ilości mikroelementów. Ma za to silne właściwości bakteriobójcze (dzięki dodawanej przez pszczoły do nektaru inhibinie).
Dzień od wypicia choćby pół szklanki „miodowej wody” (do pół szklanki ciepłej wody nieprzekraczającej 40 st. C dodajemy łyżeczkę miodu i pozostawiamy taki roztwór na noc) powinni rozpoczynać wszyscy, przede wszystkim jednak osoby nadużywające kawy, papierosów i alkoholu. Taka miksturka ma właściwości odtruwające, regeneruje siły fizyczne i umysłowe, zawiera biokatalizatory powodujące wzrost wartości hemoglobiny we krwi.

 

Właściwości lecznicze tej płynnej słodyczy zależą od roślin, z których pochodzi zbierany przez pszczoły nektar.

 

Kiedy jaki miód?

  • gryczany wskazany podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach, złamaniach kości i problemach z układem krążenia,
  • spadziowy zalecany w chorobach dróg oddechowych (także gruźlicy i zapaleniu płuc), zaburzeniach przemiany materii i cukrzycy, astmie, katarze, wielokwiatowy działa korzystnie przy alergiach, katarze siennym i trudno gojących się ranach,
  • lipowy uspokaja, ma właściwości antyseptyczne, wspomaga leczenie grypy i zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywy kaszel,
  • akacjowy wpływa kojąco na zaburzenia pracy przewodu trawiennego, jest wskazany zwłaszcza przy nadkwaśności,
  • wrzosowy jest pomocny przy leczeniu prostaty, schorzeń nerek i pęcherza moczowego,
  • rzepakowy wzmacnia mięsień sercowy, zalecany jest przy miażdżycy, niewydolności krążenia, zaburzeniach rytmu serca, i w infekcjach dróg żółciowych.

 

W diecie zalecanej w profilaktyce chorób nowotworowych,
cukier należy całkowicie zastąpić miodem pszczelim.

 

KK

 

Reklama

 


 
Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie