Pić czy nie pić mleka oznaczonego tajemniczym napisem UHT (Ultra High Temperature) – takie pytanie zadają sobie amatorzy białego napoju. Czy mleko poddane działaniu wysokiej temperatury to nie jest już zabarwiona woda bez żadnych własności odżywczych? Czy stojące miesiącami w kartonowych pudełkach, nawet w chłodzonych regałach sklepowych, może być dobre?

 

UHT to rodzaj obróbki termicznej, w której mleko poddawane jest działaniu temperatury od 120 do 140 st. C. i wysokiego ciśnienia w czasie krótszym niż 3 sekundy – mówi Małgorzata Sprawka. – Technologia UHT została wprowadzona właśnie dlatego, aby można było produkować mleko o przedłużonym terminie przydatności do spożycia.

W spółdzielni „Maćkowy” zainstalowano linię sterylizująco-pakującą do produkcji mleka UHT w 1991 roku, jako drugą w kraju (pierwsze urządzenie tego typu miała mleczarnia w Warszawie na Woli). Kolejne urządzenia charakteryzujące się nowoczesną techniką zamontowano w gdańskim zakładzie w 1996 roku. Przepływające pod ciśnieniem przez system rur mleko, ogrzewane jest parą (odbywa się to podobnie jak w garnku z płaszczem wodnym, tyle że w linii technologicznej jest to system rur). Ciśnienie niezbędne jest do wymuszenia naturalnego obiegu mleka, tak aby nie było ono poddane działaniu temperatury dłużej niż 3 sekundy i do homogenizacji, czyli procesu rozbicia i rozdrobnienia drobin tłuszczu. Zapobiega to gromadzeniu się śmietanki w górnych warstwach w czasie przechowywania i wpływa na lepszą przyswajalność mleka przez organizm.

Reklama
Reklama

Jonizatory wody

Dzbanek alkalizujący wodę Biocera

Woda alkaliczna w kilka minut. Już od 355 zł.

 

Jeżeli czas działania temperatury zostanie przekroczony, wówczas następują zmiany w węglowodanach. Dochodzi do tzw. reakcji Maillarda, czyli brunatnienia mleka – wyjaśnia Małgorzata Sprawka.

Mleko UHT pakowane jest aseptycznie w kartoniki zbudowane z laminatu 6-warstwowego z folią aluminiową. Ma ono 7-miesięczny okres przydatności do spożycia.

Wewnętrzna warstwa polietylenu, pokrywająca folię aluminiową nie wpływa na smak i jakość mleka nawet przez tak długi czas. Potwierdziły to badania prowadzone przez biochemików Politechniki Gdańskiej. W trakcie ich trwania nie stwierdzono „migracji globalnej składników opakowania do produktu”.

Do produkcji mleka UHT niezbędny jest najlepszy jakościowo surowiec, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Sterylizacja niszcząc drobnoustroje, powoduje, że wyjściowy produkt nie zawiera ich zbyt wiele, co wpływa na smak mleka.

Mleko UHT po obróbce termicznej nie może mieć żadnych drobnoustrojów. Nawet tych korzystnych dla człowieka – mówi Teresa Krystman. Mleka tego typu nie pije się dlatego, że jest źródłem szlachetnych bifidobakterii, ale aby dostarczyć organizmowi białka, węglowodanów, wapnia, witamin A i D rozpuszczalnych w tłuszczach oraz ryboflawiny – witaminy B2.

Jak dodała Teresa Krystman, spółdzielnia zleciła Instytutowi Żywności i Żywienia w Warszawie badania, które miały odpowiedzieć na pytanie, co dzieje się ze składnikami odżywczymi, mineralnymi i witaminami w mleku UHT?

Wyniki tych badań opublikowano w książce Mleko a zdrowie Ireny Nadolny, Hanny Kunachowicz, Beaty Przygody i Krystyny Iwanow:

W wyniku obróbki cieplnej mleka zawartość w nim białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku praktycznie nie ulega zmianie. W mleku sterylizowanym UHT zachodzą większe straty witamin niż w pasteryzowanym. Najwyższe straty dotyczą tiaminy, folianów, witaminy B12 i C.

Mleko UHT produkowane jest z różną zawartością tłuszczu (3,2 proc.; 1,5 proc.; 0,5 proc.). Wraz ze wzrostem zawartości tłuszczu rośnie jego wartość energetyczna.

Podkreślić należy natomiast fakt, że im mniej tłuszczu zawiera mleko, tym mniej znajduje się w nim witaminy A i D – piszą autorki książki. – W 100 g mleka o zawartości 3,5 proc. tłuszczu jest 40 mikrogramów witaminy A i 0,03 mikrogramów witaminy D, natomiast w mleku odtłuszczonym o zawartości 0,5 proc. tłuszczu jest odpowiednio 15 i 0 mikrogramów.

 

A. Grzelczak


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA

 

Dodaj komentarz
Pjoona
Idę kupić krowę- dodam że mieszkam w bloku na 4 pietrze :D :D Ale cóż, mam balkon haha
Ola
Moje koty drosle mają się dobrze, piją mleko od czasu do czasu.
66-latka
Moje koty chętnie piją mleko. Ja też wrócilam do picia mleka i ustąpily napady skurczów na tle niedoboru wapnia. CZuję się swietnie
Aleksandra
Właśnie zrobiłam próbe z mlekiem UHT z Lidla marki Pilos.Wlałam pół szklanki kwaśnej śmietany z mleka wiejskiego . Na drugi dzień ładnie się zsiadło ( na dworze gorąco). Podgrzałam do temperatury okolo +_ 60 stopni C . Po wystudzeniu przelałam przez specjalny materiał i wlożylam do dalszego osączenia do pojemnika z dziurkami przyciskając wieczkiem ze sprężyną . Powstał smaczny twaróg. MOżna tez zamiast podpuszczki z kwaśnej śmietany spróbować wcisnąć sok z połowy cytryny. Probowalam na mleku wiejskim , , na UHT jeszcze nie.
aase
ja bardzo lubie mleko i pije je czesto... dla mnie najlepsze wypasione 3,2
sde
ochyda! zadnej wartości!! NAJLEPSZE PROSTO OD KROWY TYLKO TAKIE!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
Justyna
Cielę któremu poda się obce mleko zdycha a ani kotom ani psom to nie służy-zapytajcie weterynarza.
SARZYNA
GDY TRAFIŁAM Z CÓRKĄ - ALERGICZKĄ DO ALERGOLOGA TO LEKARZ ZŁAPAŁ SIĘ ZA GŁOWĘ GDY DOWIEDZIAŁ SIĘ O TYM , ŻE W DOMU UŻYWAMY MLEKO UHT . PORÓWNAŁ JE DO WODY DYSTYLOWANEJ , NIE ZAWIERA ŻADNYCH WALORÓW ODŻYWCZYCH .
anonimówka
no mięso, i co - będą je gotować tak jak człowiek? takie porównania nie mają sensu
anonimówka
tak samo można napisać - pokażcie ssaka, który gotuje lub smaży mięso przed spożyciem, pokażcie ssaka, który nosi ubrania, pokażcie ssaka, który trzyma jedzenie w lodówce, który gotuje ziemniaki i inne warzywa przed zjedzeniem itp... także argument bez sensu ;)
fachman
Ani pies, ani kot bez pomocy człowieka nigdy nie ma dostępu do mleka.
znam się
Ciekawie skąd je brał, jak inkubował mleko. Trzeba co nieco wiedzieć o procesach fermentacyjnych .
znam się
Widzę, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Jest to normalne mleko, a nie kwaśnieje, bo jest pozbawione bakterii. Po to jest technika UHT, żeby bakterii pozbawić. Jest to normalne, że takie mleko gorzknieje, bo w otoczeniu jest coraz więcej bakterii gnilnych i lipolitycznych. Mleko UHT to absolutnie pełnowartościow e mleko, tyle ze ma nieco mniej witamin. ale mleka nie spożywa się dla witamin. Bakterie mlekowe doskonale kwaszą mleko na twaróg, kefir, jogurt, zsiadłe mleko.
Paweł
@KarolNapisał przecież, że do tego mleka dodawał drobnoustroje w zwykłym mleku, które powinny rozwinąć się w UHT.
XXX
jak by było przeludnienie to by non stop nie trąbili o niżu demograficznym, Oni sami nie wiedzą co juz gadac robią z nas debili i jeszcze karzą sie z tego cieszyć.W chinach i Afryce to może jest ale tam sie to samo urueguluje a jak nie to wielki przywodca pomoze.
Karol
Kwaśnienie mleka jest związane z działalnością DROBNOUSTROJÓW. Jak ich nie ma to jak ma kwaśnieć?? Zanim zaczniesz posądzać kogokolwiek o sponsorowanie artykułów, to może przeczytaj co nieco o procesach, które chcesz przywołać na świadka. A co do picia mleka przez dorosłe osobniki, to powstaje pytanie: Który gatunek rozrósł się tak że do przeżycia potrzebuje zmieniać świat modyfikując swoją niszę ekologiczną do granic możliwości, nie pilibyśmy mleka gdyby starczyło dla wszystkich krów i by jeszcze zostało na dalszy ich rozród... Przegięliśmy z liczebnością to i musimy jeść nie do końca to co powinniśmy.
Rany Julek
No tak, trudno aby jakieś inne zwierzę pozbawione kciuków potrafiło wydoić krowę. Poza tym każde inne zwierze będzie miało ochotę zjeść zwierzę niż je doić. Do tego nie wystarcza nawet inteligencja Bonobo.
alicja
ano pija mleko jak im sie je poda.Przypuszczam jednak ,ze majac do wyboru mieso to wybiora mieso
AGA
Pokażcie ssaka (poza najgłupszym gatunkiem świata), który po okresie niemowlęcym pije mleko i do tego obcego gatunku. PIES I KOT ( wynik moich obserwacji nie naukowych)
Bogdan
Pokażcie ssaka (poza najgłupszym gatunkiem świata), który po okresie niemowlęcym pije mleko i do tego obcego gatunku.W wieku kilku lat człowiek nie jest w stanie prawidłowo trawić i przyswajać składników z mleka krowiego. Po spożyciu mleka (słodkiego tzn nie przerobionego przez bakterie) w żołądku powstaje kazeina mało przydatna człowiekowi. Wbrew utartym przekonaniom mleko powoduje powiększanie niedoborów wapnia. Jedynie co ma sens to przetwory mleczne o możliwie małym stopniu przetworzenia jak ser biały, jogurt, kefir ale nie powinny być mieszane z owocami. Aktualnie znalezienie naturalnego jogurtu graniczy z cudem, większość ma dodawane w celu "poprawienia" wyglądu niestrawne mleko w proszku.Co do lodów to w 99,9 procent wypadków są produkowane nie ze śmietany a z mleka w proszku czyli substancji szkodliwej. Niestety lodów nie polecamy dzieciom a przede wszystkim dziewczynkom ze względu na zwiększenie prawdopodobieńs twa wystąpienia w przyszłości nowotworów piersi. Jeśli już to proszę bardzo bezmleczne sorbety też są smaczne a nie szkodzą.
beata gg16212975
Zajmuję się profilaktyka zdrowego odżywiania i wiem na pewno że nie ma już zdrowego jedzenia. Czy pomidor naszpikowany chemia by pięknie wyglądał /nawet w sezonie/ i długo się trzymał jest zdrowym jedzeniem? czy owoce i warzywa przechowywane klika dni posiadają jakąkolwiek wartość odżywczą? niestety coraz gorzej jest z naszym jedzeniem a i zarazem z naszym zdrowiem. Mleko pijemy do 12 roku życia potem staramy się jeść przetwory mleczne kefiry, jogurty, maślanki. Jemy różnorodni e, i z rozsądkiem - świadomie wtedy możemy jakoś przetrwać :-) ja polecam na śniadanie jedzenie zastępcze czyste od chemii i doskonale zbilansowane by wspomóc organizm w trawieniu, wchłanianiu i oczyszczaniu. To powoli staje się wymogiem naszych czasów a szczególnie ważne jest dla naszych dzieci.
Ja
U mnie w domu 1 zgrzewka mleka UHT [12 litrów] zużywa się co tydzień i wszyscy domownicy są zadowoleni. Nikt nie gotuje, a tylko się podgrzewa w mikrofalówce
Jarek
Jak mleko zagrzeje się do 140st.C to jest zniszczone, a żaden producent nie robi tego dla dobra konsumenta, tylko dla długiego przechowywania. Ja kieruję się zasadą, jak czegoś nie chcą nawet bakterie to się tego nie ruszam. Jako to mleko jest normalne to dlaczego nie kwaśnieje tylko robi się gorzkie? Nawet jak próbowałem je zaszczepiać bakteriami mlecznymi, to też wychodził parszywy syf. Panie A. Grzelczak, to nie był obiektywny artykuł, powinien pan był napisać, że to nie mleko tylko napój mleko podobny.