Nasiona chia to skarbnica kwasów omega-3, kwasu alfa-linolenowego, wapnia, cynku, potasu, sodu, żelaza, magnezu oraz błonnika. Dzięki tak bogatemu składowi wspomagają one pracę układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w kosmetologii.

 

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) pochodzi z rejonów Meksyku oraz Gwatemali. Ma szerokie liście oraz białe lub fioletowe kwiaty. Owoce tej rośliny zawierają duże ilości owalnych nasion zwanych nasionami chia. Mają one w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, między innymi kwasy omega-3, kwas alfa-linolenowy, wapń, cynk, potas, sód, żelazo, magnez oraz błonnik. Właśnie ze względu na te właściwości szałwia hiszpańska była niegdyś jedną z trzech najważniejszych dla Azteków upraw (zaraz po fasoli i kukurydzy).

Reklama

 

Wartości odżywcze

Nasiona chia zawierają znacznie więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Kwasy te pomagają łatwiej przyswajać wiedzę oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Zapobiegają rozwojowi demencji oraz zwyrodnieniu plamki żółtej u osób w podeszłym wieku. Wpływają też korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. W nasionach chia jest bardzo dużo wapnia (więcej niż w mleku) oraz żelaza (więcej niż w szpinaku), a także błonnik (doskonale reguluje procesy trawienne), cynk (zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych), potas (skutecznie obniża ciśnienie) oraz magnez (koi nerwy). Nasiona chia polecane są również osobom na diecie odchudzającej, gdyż podobnie jak siemię lniane, pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości na wiele godzin.

 

Nasiona chia w kosmetologii

Nasiona chia są często wykorzystywane w kosmetologii. Posiadają bowiem zdolność wchłaniania wody. Ich dodanie do kremów pozwala przedłużyć nawilżenie skóry, a także odbudowuje płaszcz lipidowy i poprawia jego funkcjonowanie.

 

Gdzie kupić i jak stosować

W Polsce nasiona chia są do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Można je dodawać do jogurtów, musli, różnego rodzaju wypieków oraz sałatek. Doskonale nadają się też jako zagęszczacze do zup. Nasiona należy spożywać regularnie, nie przekraczając dawki 15 g na dobę, czyli około 3 łyżeczek.