ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

Badania przeprowadzone przez naukowców z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa dowiodły, że ilość minerałów, jakie zawierają te warzywa, nie zmieniła się od 1975 roku – brokuły mają zatem taki sam poziom wapnia, miedzi, żelaza, magnezu czy potasu, jaki od dziesięcioleci stanowi podstawę zdrowej diety.

 

 

– Nasze badania dostarczają informacji na temat odżywczych wartości brokułów, którymi powinni kierować się rolnicy uprawiający te ważne warzywa – mówi Edward B. Knipling, szef działu badawczego Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa. Zespół złożony z trzech naukowców poddał ocenie zawartość substancji mineralnych w 14 odmianach brokułów, które były obecne na rynku w ciągu ostatnich 50 lat. W skład zespołu badawczego weszli: Mark Farnham, genetyk; Michael Grusak, fizjolog, oraz badacz uniwersytecki Anthony Keinath.

Naukowcy zasadzili każdą z 14 odmian na dwóch polach testowych w 2008 i 2009 roku, po czym zebrali różyczki brokułów i poddali je badaniom.

– Nasze badania wykazały, że w ciągu ostatnich 35 lat zawartość minerałów w brokułach nie uległa znacznym zmianom – powiedział Mark Farnham.

Naukowcy przetestowali warzywa pod kątem zawartości takich minerałów, jak wapń, miedź, żelazo, potas, magnez, mangan, molibden, sód, fosfor, siarka i cynk. Badania wykazały, że pomiędzy odmianami istnieją znaczne różnice zawartości wapnia, magnezu, sodu, fosforu i cynku, ale nie wykazano różnic w zawartości pozostałych pierwiastków. Nie stwierdzono również związku pomiędzy zawartością minerałów a rokiem pojawienia się danej odmiany na rynku.

– Jeżeli chodzi o odmiany brokułów uprawiane w ciągu ostatnich 35 lat, a więc od chwili, gdy hybrydy stały się podstawową uprawą, zawartość minerałów w tych warzywach nie uległa zmianie – mówi Farnham. – Ponieważ hodowcy brokułów cały czas pracują nad ulepszeniem przyszłych odmian, dane z naszego badania posłużą im jako pożyteczny zestaw wskazówek co do kierunku, w jakim powinny podążać ich prace, zwłaszcza jeżeli chodzi o zawartość minerałów w tych warzywach, która powinna stanowić wartość bazową nieulegającą zmianom.

 

Źródło: www.sciencedaily.com