ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

Okazuje się, że objadanie się ma dodatkowe konsekwencje, nie tylko te objawiające się rosnącą talią. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych udowadniają, że spożywanie nadmiernych ilości kalorii może znacznie zwiększyć ryzyko wystąpienia łagodnych zaburzeń funkcji poznawczych (MCI, z ang. mild cognitive impairment). Objawiają się one między innymi nieznaczną utratą pamięci, która z czasem może się przerodzić w demencję.

 

W kwietniu Amerykanie pojawią się na dorocznym spotkaniu Amerykańskiej Akademii Neurologii, które odbędzie się w Nowym Orleanie, i tam przedstawią szczegóły swojego odkrycia.

Reklama

 

Ich wstępne wnioski oceniła dr Marie Janson z Alzheimer’s Research UK. „Wstępny raport sugeruje, że osoby starsze, które spożywają nadmierne ilości kalorii, mogą być narażone na większe ryzyko wystąpienia u nich MCI. Interesujące byłoby sprawdzenie, u ilu z tych osób w przyszłości rozwinie się demencja i czy istnieje powiązanie z chorobą Alzheimera. Wiemy, że wiek jest jednym z najważniejszych czynników sprzyjających rozwojowi demencji, ale prowadzenie zdrowego stylu życia, w tym zbilansowanej diety i regularnych ćwiczeń, pomaga nas przed nią uchronić, podobnie jak przed innymi chorobami chronicznymi. W Wielkiej Brytanii aż 820 tysięcy osób cierpi na demencję, a ta liczba wzrośnie dramatycznie z powodu starzejącej się populacji, dlatego musimy lepiej zrozumieć czynniki ryzyka. A żeby nastąpił postęp w tej dziedzinie, musimy zainwestować w badania”.

 

Źródło: telegraph.co.uk