Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Jako sadzonka posłuży nam pióropusz ananasa, ale pod warunkiem, że liście będą zielone, nie brązowe.

 

Najpierw odcinamy go wraz z kawałkiem owocu i przez 2–3 dni przesuszamy. Potem wsadzamy do doniczki z ziemią, którą stawiamy w ciepłym miejscu. Przesadzamy do większej doniczki, kiedy zobaczymy, że rozeta wypuściła nowe listki – oznacza to, że ananas zapuścił korzenie.

Reklama

 

Pamiętajmy, że w ten sposób wyhodować możemy tylko odmiany przeznaczone do uprawy doniczkowej.

Roślinę podlewamy 2 razy w tygodniu latem (gdy ziemia jest sucha), a raz w tygodniu – zimą. Zraszamy 2 razy w tygodniu (zimą raz). Zakurzone liście wycieramy mokrą szmatką.

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie