ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

Jadłowstręt, czyli anoreksja, częściej występuje u osób, które przyszły na świat w miesiącach wiosennych, twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie. Ich zdaniem miesiąc urodzin ma wpływ na przebieg choroby.

Zespół badawczy pod wodzą dr Lahiru Handunnetthi porównał ze sobą daty urodzin 1293 pacjentów leczących się z powodu anoreksji z datami urodzin ogólnej populacji.

 

Naukowcy odkryli, że najwięcej pacjentów chorujących na anoreksję urodziło się między marcem a czerwcem, zaś najmniej – między wrześniem a październikiem.

Co prawda badacze zajmowali się już związkiem daty urodzin z zaburzeniami odżywiania, ale ich badania oparte były na niewielkiej grupie uczestników, więc nie można tu mówić o istotnych danych statystycznych.

„Dokonaliśmy metaanalizy 4 grup kohortowych złożonych z chorych na anoreksję. Dzięki temu nasze badanie jest największym w historii, które zajęło się oceną wpływu miesiąca urodzin na tę chorobę – mówi dr Handunnetthi. – Odkryliśmy, że podatność na anoreksję zależy od miesiąca urodzin i jest wyższa wśród osób, które urodziły się wiosną, a niższa u urodzonych jesienią”.

Dr Handunnetthi dodaje: „Naukowcy dowiedli już, że schorzenia psychiczne, takie jak schizofrenia, zaburzenia osobowości i depresja występują częściej u osób urodzonych wiosną – biorąc to pod uwagę, wyniki uzyskane przez nasz zespół nie są dużym zaskoczeniem, jednakże tylko w naszym badaniu mamy dowód na ten związek. Należy przeprowadzić dalsze badania, aby zidentyfikować konkretne czynniki, które narażają ludzi na ryzyko zachorowania”.

Badacze uważają, że czynniki środowiskowe obecne podczas poczęcia lub w trakcie rozwoju dziecka w łonie matki mogą być za to odpowiedzialne.

Dr Handunnetthi wyjaśnia: „Mówimy o zmianach temperatury, nasłonecznienia i poziomu witaminy D oraz sposobie odżywiania się matki i czynnikach chorobotwórczych. Identyfikacja tych czynników ryzyka jest bardzo ważna i może przyczynić się do zrozumienia i być może zapobiegania anoreksji w przyszłości”.

 

Źródło: www.sciencedaily.com