ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

Być może trzeba będzie zaproponować nową nazwę dla tej części mózgu, którą określamy mianem ośrodka przyjemności lub układu nagrody, ponieważ naukowcy wykazali, że reaguje ona tak samo na pozytywne, jak i negatywne emocje.

 

Jedzenie czekolady czy upadek z wysokiego budynku – a nawet sama myśl o znalezieniu się w tych sytuacjach – powodują wydzielanie się dopaminy, neuroprzekaźnika, który motywuje do określonych zachowań i sprawia, że serce bije nam szybciej.

Naukowcy przyjrzeli się, jak w mózgu myszy działają neurony dopaminergiczne znajdujące się w polu brzusznym nakrywki (łac. area tegmentalis ventralis), w którym mieści się ośrodek przyjemności. Zaobserwowali, że wszystkie komórki nerwowe reagowały w jakiś sposób i na pozytywne, i negatywne wydarzenia, ale przeżycia wywołujące strach pobudzały ok. 25% neuronów, co prowadziło do zwiększonej produkcji dopaminy.

Reakcja neuronów trwała przy tym tak długo, jak wydarzenie, które ją sprowokowało, a jednocześnie znaczenie miał również kontekst zdarzenia. Naukowcy skorzystali ze specjalnie opracowanego dźwięku skorelowanego z pozytywnym bądź negatywnym doświadczeniem, dzięki czemu w późniejszej fazie eksperymentu już sam dźwięk powodował reakcję neuronów wydzielających dopaminę w mózgach myszy.

– Wiedzieliśmy, że dopamina jest wiązana z przyjemnością i przetwarzaniem uczuć hedonistycznych – mówi dr Joe Z. Tsien, który kierował zespołem przeprowadzającym  eksperyment. – Teraz wiemy, że jej wydzielanie może być również reakcją na negatywne wydarzenia.

Nadal pozostaje tajemnicą sposób, w jaki jedzenie czekolady czy skok z budynku powoduje produkcję dopaminy. – Tak po prostu działa mózg – mówi dr Tsien.

Twierdzi jednocześnie, że choć interpretacja wyników badań jego zespołu wymaga dalszej pracy, może pomóc w wyjaśnieniu niewłaściwych zachowań niektórych osób – np. ich skłonności do uzależnień od narkotyków czy podejmowania nadmiernego ryzyka.

 

Źródło: http://www.sciencedaily.com