Problem otyłości dotyka bardzo wielu ludzi na całym świecie, stąd tak ważne jest, by szukać pomocy także w naturalnych metodach utraty wagi. Dobre efekty przynosi kapsaicyna, substancja zawarta w ostrych papryczkach, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jakie inne właściwości ma kapsaicyna i jak ją należy stosować?

 

Kapsaicynę wyodrębnił i zbadał amerykański chemik J.C. Thresh w 1876 roku. Jest ona składnikiem aktywnym roślin z rodzaju Capsicum (pieprzowiec). Kapsaicyna nadaje ostry smak papryczce chilli. Natomiast jej pochodne odpowiadają za smak pieprzu oraz innych ostrych przypraw.. Odczucie pieczenia w jamie ustnej związane jest z bezpośrednią interakcją z neuronami układu nerwowego, nie powoduje jednak żadnych trwałych uszkodzeń tkanek, a sprowadza się jedynie do pobudzania komórek nerwowych. W małych ilościach wzmaga wydzielanie soków trawiennych, w większych może powodować uszkodzenie wątroby. Jest przeciwutleniaczem chroniącymi komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Reklama

 

Wpływ kapsaicyny na odchudzanie

Przypuszcza się, że spożywanie żywności (m.in. papryczek chili) zawierających kapsaicynę może wpływać na zmniejszenie masy ciała. Liczne badania naukowe prowadzone na ludziach wskazują, że pobudza ona metabolizm tłuszczów i zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w organizmie, ponadto powoduje wzrost zużycia energii związanej z aktywacją współczulnego układu nerwowego przez katecholaminy oraz spadek apetytu.

Należy pamiętać, że wykazuje ona właściwości lecznicze tylko w małych dawkach (w większych jest wysoce toksyczna). Samo dodawanie kapsaicyny do potraw nie wystarczy, by działanie odchudzające utrzymało się na dłużej, konieczna jest także aktywność fizyczna i odpowiednia dieta.

 

Łagodzi dolegliwości bólowe

W momencie spożycia papryczek chili pobudzone zostają receptory bólu rozmieszczone w jamie ustnej, ścianie żołądka i nosie. Mózg otrzymuje poprzez neuroprzekaźniki w krwiobiegu informację o uwolnieniu naturalnych środków przeciwbólowych. Ostre przyprawy, w których składzie znajduje się między innymi kapsaicyna od lat postrzegane są jako dobre źródło antyoksydantów – substancji zalecanych w leczeniu wszelkiego rodzaju objawów zapaleń i bólów (mięśniowych, stawów), lumbago, schorzeń nerwowych, migren oraz w profilaktyce nowotworów. Kapsaicyna może hamować komórki rakowe raka prostaty. Przynosi ulgę w bólu towarzyszącym przy zapaleniu śluzówki jamy ustnej u pacjentów, którzy poddawani są chemioterapii. Ostry składnik tej przyprawy jest także skarbnicą innych prozdrowotnych substancji: cukrów, białek, pektyn, barwników, kwasów organicznych, witamin C, B1, B2, E, PP, K oraz beta-karotenu, a także soli mineralnych: potasu, fosforu, sodu, wapnia, magnezu, siarki, krzemu i żelaza.

 

Neutralizacja ostrego smaku

Kapsaicyna jest bezwonna i bezsmakowa, rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczach, dlatego też aby pozbyć się uczucia pieczenia w jamie ustnej nie poleca się popijania jej wodą. Ulgę przyniesie szklanka tłustego mleka, odrobina alkoholu, zjedzenie lodów lub wypłukanie jamy ustnej tłuszczem roślinnym