Aby walka z otyłością była bardziej efektywna należy wystrzegać się:

    • podjadania między posiłkami,

    • zbyt szybkiego jedzenia,

    • głodzenia się w ciągu dnia i objadania wieczorem,

    • słodzonych napojów, soków, piwa,

    • dodawania wysokokalorycznych sosów do dietetycznych sałatek, warzyw czy innych potraw,

    • jedzenia z innych przyczyn niż zaspokajanie głodu jak np. z nudów, dla towarzystwa, ze zdenerwowania lub frustracji, dla świętego spokoju (w przypadkach gdy bliscy namawiają do jedzenia), itp.

 

Aby zachować szczupłą sylwetkę należy jak najwięcej:

    • jeść warzyw i owoców,

    • wypijać wody mineralnej,

    • zredukować sól, cukier, białą mąkę,

    • gotować posiłki na parze,

    • gimnastykować się,

    • śmiać się.

 

Nieprawidłowo prowadzona kuracja odchudzająca grozi wystąpieniem tzw. efektu jo-jo. Polega on na tym, że u osoby odchudzającej się następuje przyrost masy ciała, a nie jej spadek. Dzieje się tak w przypadkach, gdy okresy diety są przeplatane okresami wysokiego spożycia. W czasie stosowania diety niskokalorycznej organizm reaguje obniżeniem podstawowej przemiany materii, natomiast po zaprzestaniu diety i powrocie do nadmiernego spożycia podstawowa przemiana materii nie wzrasta do poziomu sprzed odchudzania. Rezultat jest taki, że osoba odchudzająca się w ten sposób tyje, a kolejne diety niskokaloryczne są coraz mniej skuteczne.


 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie