Aby walka z otyłością była bardziej efektywna należy wystrzegać się:

 

  • podjadania między posiłkami,
  • zbyt szybkiego jedzenia,
  • głodzenia się w ciągu dnia i objadania wieczorem,
  • słodzonych napojów, soków, piwa,
  • dodawania wysokokalorycznych sosów do dietetycznych sałatek, warzyw czy innych potraw,
  • jedzenia z innych przyczyn niż zaspokajanie głodu jak np. z nudów, dla towarzystwa, ze zdenerwowania lub frustracji, dla świętego spokoju (w przypadkach gdy bliscy namawiają do jedzenia), itp.

 

Aby zachować szczupłą sylwetkę należy jak najwięcej:

 

  • jeść warzyw i owoców,
  • wypijać wody mineralnej,
  • zredukować sól, cukier, białą mąkę,
  • gotować posiłki na parze,
  • gimnastykować się,
  • śmiać się.

 

Nieprawidłowo prowadzona kuracja odchudzająca grozi wystąpieniem tzw. efektu jo-jo. Polega on na tym, że u osoby odchudzającej się następuje przyrost masy ciała, a nie jej spadek. Dzieje się tak w przypadkach, gdy okresy diety są przeplatane okresami wysokiego spożycia. W czasie stosowania diety niskokalorycznej organizm reaguje obniżeniem podstawowej przemiany materii, natomiast po zaprzestaniu diety i powrocie do nadmiernego spożycia podstawowa przemiana materii nie wzrasta do poziomu sprzed odchudzania. Rezultat jest taki, że osoba odchudzająca się w ten sposób tyje, a kolejne diety niskokaloryczne są coraz mniej skuteczne.


 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie