Niezbyt efektowne, pokryte delikatnymi włoskami owoce kiwi w krótkim czasie stały się niezwykle popularne na całym świecie. Zawrotną karierę zawdzięczają przede wszystkim bogactwu witamin i składników mineralnych. Jeden owoc zawiera ich tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie człowieka.
Rośliny, które wydają te cenne owoce, pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej. Występują w wielu krajach tego regionu, od Mandżurii do Jawy, należą do rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae).

 

Wszystkie są krzewiastymi pnączami, które swoimi pędami owijają się dookoła podpór. Mogą one, w sprzyjających warunkach klimatycznych, dorastać nawet do 8 metrów długości, ale na plantacjach najczęściej są przycinane i nie przekraczają 2 metrów.

Największą popularność zyskała jedna z tych egzotycznych roślin – aktinidia chińska (Actinidia chinensis), która wydaje największe i najsmaczniejsze owoce.

 

Chiński agrest

Odkryta została w połowie XIX wieku w środkowych Chinach, ale sławę i znaczenie zdobyła dopiero po przewiezieniu do Nowej Zelandii, gdzie aktinidię zaczęto uprawiać na większą skalę. Pierwsze plantacje powstały tam jeszcze przed II wojną światową. Zakładanie ich nie jest proste, ponieważ rośliny rozmnażane z nasion zaczynają owocować dopiero po 9–10 latach. Znacznie szybciej, po 2–3 latach, owocują rośliny wyrastające ze zdrewniałych sadzonek ciętych z krzewu wydającego owoce. Poza tym aktinidia jest rośliną dwupienną, owoce wydają tylko osobniki żeńskie, więc do ich zawiązania niezbędny jest pyłek wytwarzany przez osobniki męskie. Dlatego obok kilku okazów żeńskich powinien rosnąć przynajmniej jeden męski.

Reklama
Reklama

Wyciskarki

Wyciskarki soków z warzyw i owoców

W ofercie również prasy do tłoczenia oleju na zimno.

Roślina zakwita na przełomie maja i czerwca, a jej duże kwiaty o barwie kremowobiałej mają bardzo przyjemny zapach.

Owoce dojrzewają w październiku lub listopadzie i bardzo długo utrzymują się na roślinie. Dzięki temu, że dobrze znoszą długotrwałe przechowywanie i właściwie zabezpieczone nie ulegają uszkodzeniom, można je transportować na bardzo duże odległości.

Owoce z zamorskiej krainy dotarły do Europy w latach pięćdziesiątych XX w. Początkowo nazywano je agrestem chińskim, jednak większe zainteresowanie wzbudziły dopiero, gdy plantatorzy z Nowej Zelandii nazwali je kiwi. Drobne włoski pokrywające owoce przypominają puszek ptaka kiwi.

Z Nowej Zelandii pochodzi około 70 proc. światowej produkcji tych owoców. Większość przeznaczona jest na eksport, ale w tym kraju także są bardzo popularne. Jada się je w każdej postaci, jako świeże owoce, jako dodatek do sałatek, pije się sok z owoców kiwi i smaży konfitury.

 

Bomba witaminowa

Kiwi cenione jest nie tylko ze względu na smak i oryginalny kolor, ale głównie ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów. Niektórzy określają je mianem bomby witaminowej. Owoce zawierają ogromne ilości witaminy C, E i B, mają także dużo potasu, cynku i niewielkie ilości sodu, pektyn i cukrów. Dzięki zawartości witamin wspomagają leczenie wielu schorzeń, zapobiegają przeziębieniom, ułatwiają leczenie grypy, wpływają na poprawę samopoczucia i działają kojąco na nerwy. Chronią także przed chorobami serca i zmianami miażdżycowymi, wspomagają też oczyszczanie organizmu z toksyn.

 

Kiwi w ogródku

Mimo że aktinidie mają duże wymagania cieplne – aby owocować, potrzebują 220 dni bez przymrozków – udało się je zaaklimatyzować w wielu krajach. Obecnie rosną one w Japonii, Chile, Izraelu, Stanach Zjednoczonych, a w Europie we Włoszech, Francji, Grecji i Hiszpanii.

W naszym klimacie można uprawiać gatunki odporne na mróz – aktinidię ostrolistną (Actinidia arguta) i pstrolistną (Actinidia kolomikta). Rośliny te sadzi się głównie jako pnącza ozdobne, szczególnie odmianę pstrolistną z pięknymi biało-różowo-zielonymi liśćmi, jednak po 2–3 latach uprawy z jednej rośliny można zebrać nawet kilkanaście kilogramów owoców. Są one znacznie mniejsze niż kiwi, mają około 2,5 cm długości, ale także są smaczne i wartościowe. Podobnie jak ich krewniaczki z Nowej Zelandii mają ogromne ilości witamin i mikroelementów. Można je jeść surowe, suszyć jak rodzynki, marynować albo robić z nich dżemy.

 

Stanisława Sobczuk


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA

 

Dodaj komentarz
bronislawa
super ze tak zdrowe wole niz jablka
ingo nagel
Kiwi to najlepsze z Nowej Zelandi ptak nie lot kiwi na grila super smakuje Prosze sprobowac ,nie pozalujecie.
jelonek
owoc kiwi nas ożywi
marta
kiwi jak i inne owoce trzasami sie nie posrajcie
Jolka
A ja jem kiwi bo je lubie
monika
jestem w ciazy i złapałam anemie,i czesto jadam duszona watrobke bo ma duzo zelaza i obok zamiast kiszonej kapusty jem kiwi bo ma duzo wit.c super,polecam prztszlym mamom;-)
jk
Mojemu ojcu 84 lata lekarka kazała jeśc kiwi bo jest dobre na pracę mózgu, na zagrożenia udarem i na serce a ojciec ma stymulator serca, miażdzycę serca, kończyn dolnych i mózgu....i mój tata je kiwi i mama też, a ja zamierzam jeść kiwi 1-2 dziennie na wzmocnienie:-)
marjo39
Jedz budyń pij kisiel,a będzie ci stał jak dyszel
kiwi płód ożywi
a ja jestem w 11 tyg. ciąży, wcinam kiwi i mandarynki i czuję się super, polecam wszystkim przyszłym mamom! pozdrawiam
kasia
no kiwi to raczej do tanich nie należy skoro za sztukę czasem powyżej złotówki wołają, ale już za kilo 4-5zł ujdzie.
misia
a ja............. jem kiwi i nie mam porblemu z orgazmem :-) i biciem faceta swego przy tym....:-)
RENATA
jedzmy kiwi codziennie są tańsze od innych owoców a mają wszystko co potrzebne dla zdrowia
zbuk
sie pyta krzywi.
Damian
Ja owocem kiwi skutecznie leczę kaca, ale tego, że ma w sobie tyle witamin to nie wiedziałem ;-)
ja
Ja polecam koktajl z kiwi bez dodawania cukru czy jogurtu. Samo zmiksowane kiwi - pycha !
Benno
Chłopie,kiwi ma smak pomarańczy?łe,jak kupisz nie za bardzo dojrzałe to smakują faktycznie jak agrest.
mniam mniam wlasnie zajadam sie pysznym kiwi :D:D:D:D:D:D:D: D:D:D:D:D:D:D:D : D:D:D:D:D:D:D:D : D:D:D:D:D:D:D:D : D:D:D:D:D:D:D:D : D:D:D:D:D:D:D:D
Andrzej
Dobre na kaca. :-)
mirka
MÓWIE WAM LEPIEJ JEDZCIE KIWI TO NAPRAWDE DOBRY OWOC
marco_666
Sa tak delikatne i jednwabiste...i milo je na prawde lizac... :-)
Jędrek
spokojnie-nadmiar naturalnych witamin wysikasz.
Marcin
Witam. Codziennie zjadam koszyk kiwi (1kg). Czy to nie za dużo witamin dla organizmu skoro jedno kiwi już dostarcza dziennego zapotrzebowania witamin???
cytryna
ja tez kocham kiwi:D Szczegolnie w trakcie sesji o 3:25;p
Jacek.K.
Racja 3 kiwi dziennie i po tygodniu przypływ sił.Szczególnie teraz na wiosnę.:-)
Misia
ja za kiwi i banana bym zycie oddala Pychotka codziennie jem kiwi
ciężarna
brak wymiotów, dobre samopoczucie, brak zawrotów głowy, i wogóle świetnie świetnie;-))
inka
Kiedyś nie jadałam kiwi bo denerwowały mnie jego pestki i smak wcale nie uznawałam za powalający.Ostatnio przez zupełny przypadek (obiadu u znajomych) zjadłam cały owoc i tak mi zasmakował że od tygodnia nie ma dnia żebym nie zjadła przynajmniej 2 szt.Czy to mozliwe ze smak czlowieka moze sie tak zmienic?pozdrawiam Inka
kiwi mniam
Kiwi jest pyszne, własnie jestem w ciazy to jest jedyny owoc którym mogłabym sie zajadać przez cały dzień... Mniam Mniam;-)
DARUNIA
te kiwi jest naprawdę dobre chce mi się je jeść cały czasz:-):-):-);-);-);-):D:D:D:D:o:o:o 8)8)8):P:P:P:-*:-*:-*
przemek
TE KIWI MA SMAK POMARANCZY:-):-):-):-);-);-);-);-):D:D:D:D8)8)8) 8)8):P:P:P:P:P: -*:-*:-*:-*:-*
daria
Właśnie jem pyszne kiwi:-);-):D;-)>:P:-*
buraS
łał co za wypowiedzi
wikipedia
Surowe owoce zawierają peptydazę (aktynidinę lub papainę), która może wywoływać alergie u ludzi. Szczególnie dla osób uczulonych na papaję lub ananasy owoce kiwi nie są wskazane.
Maria
ja lubię kiwi ale mam potworne uczulenie i nie wiem dlaczego.Bardzo puchnę i skóra swędzi oczy łzawią nawet po zjedzeniu przez kogoś kiwi a ja mam z nim kontakt i jest to samo dlazego???
Darek
Ja ze wzwodem co prawda problemów nie miałem ;P ale od jakiegoś tygodnia wzbogaciłem swoją dietę o surowe soki z marchwi, selera, jabłek i buraka ćwikłowego. Zjadam średnio 3 kiwi dziennie oraz grejfruta i mój wzwód jest.....:O jeszcze nidy takiego nie miałem :D Panowie pijmy soki i jedzmy kiwi to poprawi naszą kondycję i usatysfakcjonuj e nasze partnerki !!!!!!!!!!!
schiferka
:D pęknę ;-)
Muerte
ja nie jem i tez nie mam problemów ;-)
marek.
jesm kiwi i nie mam probemów ze wzwodem ;-))
polekol
własnie jem kiwi :D:D;-);-);-);-);-);-);-);-)
polekol
;-);-);-);-);-);-);-);-);-):o:o;-);-):-*:-*:-):-) kiwiii własnie jem :D:D:D:D:D:D:-)
Misia , Ola , Iza . :P
Kiwi jest mniam .
Misia , Ola , Iza . :P
Kochamy jesc kiwi .
...
kiwi jest extra ;-)
edyta
jem kiwi i nie mam już problemu z zaparciami:D
kiwi
dobrze ze nam o tym powiedziałaś :-)
Beata
Zacznę jeść kiwi, bo jest pyszne i ma dużo witaminy C.