Najnowsze badania dowodzą, że u osób regularnie spożywających owoce jagodowe (truskawki, maliny, poziomki, jagody, czarne porzeczki, jeżyny, aronia, winogrona itp.) spada ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Można je obniżyć jeszcze bardziej, regularnie jadając jabłka, pomarańcze i inne produkty, które zawierają dużo flawonoidów.

Flawonoidy (związki flawonowe) występują w roślinach i owocach. Często są nazywane witaminą P. Znaleźć je można nie tylko w owocach jagodowych, ale także herbacie, czekoladzie, cytrusach (np. grapefruitach i pomarańczach), ziołach i warzywach.

Naukowcy przebadali 49 281 mężczyzn i 80 336 kobiet. Musieli oni wypełnić kwestionariusze, które pozwoliły na stworzenie bazy danych. Wyliczono w ten sposób m.in. ilość flawonoidów spożywanych przez badanych. Następnie przeanalizowano związki pomiędzy tą ilością a ryzykiem występowania choroby Parkinsona. Naukowcy brali pod uwagę flawonoidy pochodzące z 5 głównych źródeł: herbaty, owoców jagodowych, jabłek, pomarańczy oraz czerwonego wina lub soku pomarańczowego. Stan zdrowia uczestników eksperymentu monitorowano przez okres 20–22 lat.

W tym czasie 805 osób spośród badanych zachorowało na chorobę Parkinsona. Wśród mężczyzn, grupa charakteryzująca się najwyższym poziomem przyswajanych flawonoidów wyniosła 20%. Ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona w tej grupie spadło o 40% w porównaniu z grupą, w której poziom przyswajanych flawonoidów był najniższy. U kobiet nie odnotowano tak wyraźnego związku pomiędzy przyjmowaniem flawonoidów a zachorowalnością na chorobę Parkinsona. Jednakże przy rozbiciu flawonoidów na poszczególne podklasy okazało się, że regularne przyjmowanie antocyjanów – flawonoidów występujących głównie w owocach jagodowych – wpływa na obniżenie ryzyka choroby Parkinsona zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

– Nasz eksperyment jest pierwszą próbą zbadania zależności między przyjmowaniem flawonoidów a ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona – mówi dr nauk medycznych Xiang Gao. – Uzyskane dzięki niemu wyniki dowodzą, że flawonoidy, a zwłaszcza pewna ich grupa – antocyjany – mogą działać ochronnie na układ nerwowy człowieka. Jeżeli potwierdzą to dalsze badania, może się okazać, że są one naturalnym i zdrowym sposobem na obniżenie ryzyka zachorowania na chorobę Parkinsona”.

 

Źródło: http://www.sciencedaily.com